Zeilkennis en tips!

Wanneer is het goed zeilweer?

Als je gaat zeilen, is het belangrijk dat je enige kennis van het weer hebt. De meest gevaarlijke situaties ontstaan nadat zeilers de weersomstandigheden verkeerd inschatten (of het vergeten in te schatten). 

Factoren zeilweer

Er is een aantal factoren waar je er verstandig aan doet om rekening mee te houden als je gaat zeilen. Deze factoren zijn: Windkracht, Windrichting, Windvariatie, regen, stroming en golven (voor op zee). Niet alle factoren hebben geografisch gezien overal even veel invloed. 

Hoe weet ik hoe hard de windkracht is?

De windkracht wordt in Nederland gemeten in Knopen(knots) of Beaufort (Vaak in de volksmond gebruikt men: Windkracht). 

Windkracht in knopen

Het voordeel van in knopen meten is dat de meetapparatuur veel specifieker kan zijn wat de kracht van de wind inhoud, het nadeel is echter dat je als mens behoorlijk wat ervaring moet hebben om dit zelf te kunnen inschatten.

Windkracht in Beaufort

Het voordeel van in de schaal van Beaufort meten is dat je ook met minder ervaren zeilers ongeveer kan aangeven hoe hard het waait. Lees hier de volledige schaal van beaufort zoals aangegeven door het KNMI.

Hoeveel knopen in 1 Beaufort

Hoeveel knopen er in een windkracht zit gebruiken veel mensen een vuistregel voor. Als vuistregel wordt vaak de rekenhulp “Aantal knopen” delen door 5 + 1 gebruikt. 

Voorbeeld: (20/5)+1= Windkracht 5

Met welke windkracht kan je zeilen?

Beginners zeilen met windkracht 2 & 3 en gevorderden kunnen tot aan windkracht 6 – 7, vanaf die windkracht is er een grotere kans dat het materiaal stuk gaat.

Het fijne van de meeste zeilboten is dat je het zeil kan aanpassen aan de hoeveelheid wind die er is. Als het erg hard waait kun je het zeil kleiner maken (dit noem je reven). In zeiltermen heet dat: Een rif in het zeil leggen.

Met welke windrichting kan je zeilen?

Het ligt er erg aan wat het vaarwater is waar je gaat varen. Op het moment dat de wind uit het oosten komt en daar ten opzichte van het water veel bomen staan. Kan het zijn dat je erg weinig wind hebt. Ook veroorzaken objecten langs het water voor een windvariatie.

Met welke Windvariatie kan je zeilen?

Windvariatie is een factor die vooral belangrijk wordt op het moment dat de wind harder wordt. Als de wind hard is maar weinig varieert in kracht is er niet veel aan de hand. Je kunt namelijk het zeil zodanig klein maken dat je de harde wind makkelijk kan hebben. Op het moment dat er veel windvlagen ontstaan wordt het een stuk gevaarlijker. Windvlagen zijn vaak niet te voorspellen en daarom onverwachts. Je kunt je zeil lastiger op onverwachtse invlagen trimmen. Windvariatie of een windvlaag ontstaat door objecten zoals bomen /  gebouwen, bruggen of dijken.

Wat zijn goede websites voor windvoorspellingen 

Gelukkig leven we in een tijd dat er veel data over de wind beschikbaar is. Hierdoor kunnen we op basis van de gegevens steeds beter inschatten wat de windkracht-, richting en variatie wordt. Let wel: in sommige gevallen is het erg lastig om een goede weersverwachting te doen. Dus voordat je gaat varen is het altijd belangrijk om zelf ook nog te voelen wat de wind doet.

Windfinder gratis of premiumMaakt gebruik van 2 verschillende meettechnieken.
Windy.tyGeeft goed de vlagen en richtingen visueel weer.
KNMI AppSchrijft een duidelijk verhaal over termieken.
Actuele windIs een app / website waar je alleen de actuele wind kunt vinden.
Strandtenten/WatersportscholenHebben vaak een webcam inclusief windmeter op hun website.


Om een goede inschatting te krijgen van de wind, gebruiken ervaren zeilers vaak meerdere app’s of websites om hun oordeel te vellen.

Kun je zeilen met regen?

Het fijne van zeilen is dat je je goed kunt aanpassen aan elke weersomstandigheid. Met regen kun je dus prima zeilen. Er zit vaak in een regenwolk ook lekker veel wind. Het maakt dus niet uit of het regent. Wat wel belangrijk is dus om je er op te kleden. Een zeilpak of regenpak is wel iets wat je zeker mee wilt nemen om warm te blijven. Ervaren zeilers nemen bijna altijd hun regenpak mee. Als het pak niet nodig is kun je die namelijk vast ergens neerleggen. Doe overigens wel altijd een zwem/reddingsvest aan als je in een zeilpak gaat zeilen, als je in het water valt trekt het water door het pak je naar beneden. 

Droog na het zeilen de zeilen wel goed, zodat er geen schimmel ontstaat.

Kun je zeilen met stroming

Stroming zul je met name meemaken op zee of bij andere plekken die te maken hebben met verval. In Nederland heb je bijvoorbeeld op de Waddenzee altijd een sterke stroming. In principe kun je gewoon varen met stroming, belangrijk is alleen wel dat je je eigen bootsnelheid in de gaten houd. Het kan namelijk voorkomen dat de stroming harder is dan je eigen voorwaartse snelheid. Met langere tochten zul je stroming mee moeten nemen in je vaarplan. Zodat je een paar graden daarop kunt inspelen.

Kun je zeilen met golven

Grote golven vind je vaak op zee of op grotere meren. Het is per boot afhankelijk of je goed in golven kunt varen. Ze noemen boten die dat goed kunnen ook wel “zeewaardig”. Als vuistregel die je kunt aannemen is dat rondere bootvormen een betere stabiliteit hebben. Ook kan het gebeuren tijdens het zeilen met hoge golven dat er water in de kajuit komt, daarom is het fijn om een zelflozende kuip te hebben. “Het liefst wil je de golven van de voor of de achterkant zodat het schip minder gaat rollen” Hoe meer je richting hogerwal gaat hoe kleiner de golven. 

Met welke wind kun je goed zeilen?

Houd er als beginner rekening mee dat je met windkracht 2 & 3 lekker kan varen. Kijk dus zelf goed naar de volgende factoren: windkracht, windrichting, windvariatie, regen, stroming en golven (voor op zee). En bekijk voordat je gaat varen op locatie ook naar de omgeving zoals bomen en schuimkoppen op het water. 

Dan nog een mooie quote van Henk Huizinga die jarenlang bij het KNMI heeft gewerkt: 

Voorspellen doen waarzeggers, wij doen weersverwachtingen.

Deel dit op:
Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn

Door ons zeilboekje te lezen leer je alvast de basics. We sturen hem direct op!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Ontvang gratis zeiltips in je mailbox
Elk weekend zeilen?
Krijg je na deze zomer nog geen genoeg van zeilen? De data van de WavieClub is weer bekend, klik voor meer informatie.