Zeilkennis en tips!

Wat is een kielboot?

Een kielboot is een type zeilboot die zijn balans krijgt door een zwaar gewicht dat aan de onderkant van de zeilboot hangt. Het gewicht onderaan de zeilboot noemen ze een kiel. De kiel heeft verschillende functies. 

Kielboot en Verleieren

Doordat de kiel onder de boot zit help hij automatisch mee met het tegengaan van verleieren. Dus de kiel zorgt er voor dat de boot minder zijwaarts gaat. Net als elk type boot heeft de zeilboot waar de kiel onder zit wel voorwaartse snelheid nodig wil het tegengaan van verleieren goed werken. In de afbeelding zie je dat de wind tegen het zeil aankomt, die drukt hem naar rechts. Maar onder water zie je dat het water tegen de kiel aankomt waardoor het water de boot tegenhoud.

Kielboot en Balans

Doordat de kiel in verhouding tot de boot heel zwaar is zal hij proberen om de boot recht te houden. Hoe schuiner de boot, hoe verder de kracht naar beneden is t.o.v. de kracht naar boven. Daarom zal als een kielboot omvalt deze altijd weer recht komen te liggen. (Mits er geen water in de boot komt natuurlijk.)

Kielboot en andere typen boten.

Voordelen van de kielboot is dat er minder gewicht van de bemanning nodig is om de boot recht te houden. Door deze stabiliteit is een kleine kielboot ook geschikt voor beginnende zeilers. Een nadeel is dat door het gewicht van de kielboot zal de boot minder snel accelereren of afremmen in vergelijking met andere type boten van hetzelfde formaat.

Een weetje over kielboten:

Vanaf 1600 ontstond de term kielhalen. Dit was de op een na zwaarste straf aan boord van een schip. Met een lijn werd je onder de boot door getrokken. Door de scherpe schelpen en de omvang van de kiel was dit geen pretje. Je kreeg wel vaak een spons mee waar je onder water op kont bijten, zodat je nog een beetje lucht kreeg.

Deel dit op:
Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn

Door ons zeilboekje te lezen leer je alvast de basics. We sturen hem direct op!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Ontvang gratis zeiltips in je mailbox
Elk weekend zeilen?
Krijg je na deze zomer nog geen genoeg van zeilen? De data van de WavieClub is weer bekend, klik voor meer informatie.